Gemotiveerd besluiten

Hoe ga jij om met de belangrijke keuzes in je leven?​

Het nemen van moeilijke beslissingen kan een uitdaging zijn. Of het nu gaat om het kiezen van een nieuwe koers in je werk, het verkopen van je huis, of het accepteren van een onverwachte baan, we worden allemaal geconfronteerd met grote keuzes die een aanzienlijke impact hebben op ons leven.

Deze keuzes gaan verder dan het kiezen van een ander merk kattenbrokken of het beslissen of je nu de afwas doet of later. Het zijn de grotere, belangrijkere beslissingen die niet alleen invloed hebben op jou, maar ook op de levens van anderen. Denk aan het voortzetten of beëindigen van een relatie, het veranderen van de koers van het bedrijf of beëindigen van een project.

Maar hoe ga je om met deze grote keuzes? Is er een juiste of verkeerde manier om ze te benaderen? Wat maakt een beslissing de juiste? Kan een goede beslissing op een verkeerde manier worden genomen? En is de kwaliteit van een beslissing afhankelijk van de gevolgen ervan?

Ik ben gefascineerd door dit onderwerp. Het gaat niet alleen over het nemen van beslissingen, maar ook over hoe je tot die beslissingen komt. Bij grote beslissingen is er vaak een directe link met je motivatie.

Een waardevolle beslissing is er een die in lijn is met wie je bent en waar je voor staat. Het moet moreel verdedigbaar zijn, zodat je kunt uitleggen en verdedigen waarom je kiest zoals je kiest. Een goede beslissing resoneert met je zingeving en diepe motivatie.

Er zijn stappen die je kunt nemen om beter te beslissen. Het is deels een ambachtelijke vaardigheid, met regels en criteria die je kunt leren en verbeteren. Het doorlopen van deze stappen kan je een heel eind op weg helpen naar een deugdelijke beslissing.

Besluitvorming heeft mijn aandacht. Ik bestudeer zowel succesvolle als minder succesvolle voorbeelden om er lessen uit te trekken. Ben je geïnteresseerd om mee te denken of te ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan contact op. Ik kijk ernaar uit om van je te horen.